
Jeżeli chcemy skutecznie walczyć z rozstępami powinniśmy już przy zakupie kremu zwrócić uwagę na jego skład. Jest to najważniejszy element preparatu. Nie warto jest inwestować w kosmetyki jedynie dla ich marki, ładnego opakowania, konsystencji czy zapachu. Wiadomo, że te czynniki również są dość ważnym elementem jednak nie powinniśmy z tego powodu przepłacać.
Na rynku kosmetycznym istnieje dużo kremów, które możemy stosować jako postępowanie profilaktyczne w zwalczaniu rozstępów.
Do najczęstszych związków aktywnych, które poprawiają jędrność, elastyczność, nawilżenie oraz kondycję skóry, a więc pomagają w walce z rozstępami należą:
Centella asiatica (wąkrotka azjatycka)
Wąkrotka azjatycka jest to smukła pełzająca bylina rosnąca wokół zbiorników wodnych. Roślina ta lubi wilgoć, aczkolwiek można ją spotkać w słonecznych miejscach wokół kamieni. Jest to zioło lecznicze występujące w Indiach, na Cejlonie i Madagaskarze oraz w strefach gorącego klimatu. Wąkrotka azjatycka jest to roślina o łodydze pełzającej, na której znajdują się węzły, z których wyrastają długoogonkawe, okrągłe liście o karbowanym brzegu. (dł. 2-6 cm i szer. 1-5 cm). Kwiatostan jest baldachokształtny, natomiast kwiaty są drobne, siedzące o kolorze białym, purpurowym lub różowym.
Surowcem jest ziele, które w swoim składzie zawiera kwasy triterpenowe (azjatykowy, 6 - hydroksyajatykowy i betulinowy) oraz ich estry, związki flawonoidowe, cukier, substancje gorzkie ( walerian ), kwasy , kamforę oraz olejki eteryczne. W olejku występują : waleriana, cyneol i niezidentyfikowane octany terpenów. Wąkrotka azjatycka jest także bogata w witaminy A, C, E, K oraz w magnez. Centella asiatica już od starożytnych czasów była stosowana w tradycyjnej indyjskiej medycynie w leczeniu patologicznych zaburzeń.
Centella asiatica znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne. Przeciwdziała także uszkodzeniom tkanki skóry w przebiegu starzenia. Dzięki zawartym w swoim składzie asiaticosydom, kwasie madecassowym i kwasie azjatyckim jest bogatym żródłem fitoestrogenów, które wpływają na metabolizm fibroblastów i syntezę włókien kolagenowych. Stymuluje ona również syntezę kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za nawilżenie skóry. Działa również korzystnie na mikrokrążenie. Wszystkie te cechy sprawiają, że Wąkrotke azjatycką możemy spotkać w kosmetykach przeciw rozstępom.
Wyciągi z soi
Soja należy do roślin strączkowych i jest najbogatszym źródłem białka roślinnego. Zawiera witaminy B1, B2, PP, A, E, C, K , koenzym Q, oraz komplet bipopierwiastków. Jest także bogata w izoflawony. Wyciągi z soi zawieraja fitoestrogeny, które wykazują silne działanie antyutleniające. Izoflawony zawarte w soi neutralizują szkodliwe działanie rodnika nadtlenkowego, który ma zdolnośc utleniania białka i fosfolipidów błon komórkowych. Oprócz tego działają przeciwzapalnie, pobudzają metabolizm fibroblastów, przez co aktywują synetzę kolagenu i elastyny oraz produkcję glikozoaminoglikanów. Wyciągi soi zawarte w kosmetykach poprawiają napięcie i jędrność skóry , dlatego są jak najbardziej wskazane do profilaktycznego postępowania w walce z rozstępami.
Związki krzemu (silanole)
Krzem jest makroelementem, który uczestniczy w procesach wzrostu włosów i paznokci. Ma też ogromne znaczenie w procesie mineralizacji kości. Jeśli chodzi o tkankę skórną, to nadaje jej strukturalną trwałość (odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka i skóry właściwej) oraz jest odpowiedzialny za odporność naskórka, błon śluzowych i tkanki łącznej. Krzem występuje we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Zmniejsza on przepuszczalność naczyń włosowatych i przyśpiesza procesy gojenia. Jeśli chodzi o preparaty kosmetyczne to krzem występuje tu w postaci nieorganicznej krzemionki oraz krzemoorganicznych silikonów i silanoli.
Silanole powodują wzrost nawilżenia naskórka, chronią przed wolnymi rodnikami oraz regeneruja tkankę łączną. Oprócz tego pobudzają metabolizm fibroblastów i wpływają na regenerację włókien kolagenowych i elastycznych.
Glikoproteiny
Glikoproteiny są to wielocząsteczkowe związki białek złożonych i wielocukrów. Składnikiem niebiałkowym jest sacharyd, czyli grupa związków, która obejmuje wieloalkoholoaldehydy oraz substancje, które w wyniku hydrolizy uwalniają te związki lub ich pochodne. Glikoproteiny występują w osoczu krwi, erytrocytach, błonach komórkowych i tkance łącznej. Zalicza się też do nich owoalbuminę i kolagen. Są one odpowiedzialne za proces regeneracji i odnowę komórek skóry.
Witamina C
Neutralizuje działanie wolnych rodników. Regeneruje cząstki witaminy E, które uległy zniszczeniu podczas likwidacji wolnych rodników. Chroni witaminę A i E przed utlenianiem. Witamina C utrzymuje prawidłową budowę i czynności naczyń krwionośnych, jest niezbędna do syntezy kolagenu. Przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za budowę spoiwa międzykomórkowego naskórka. Poprawia koloryt skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami kolagen i elastynę, Działa przeciwzmarszczkowo, poprawia koloryt, jędrność i elastyczność skóry.
Witamina E
Witamina E ( tokoferol ) rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Wpływa na rozwój narządów płciowych , spowalnia proces starzenia się skóry. Swoje zastosowanie znajduje przy leczeniu chorób tkanki łącznej i zaburzeniach troficznych skóry. Oddziałuje ona korzystnie na mikrokrążenie. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Ochrania witaminy A i C przed nadmiernym utlenianiem. Jej niedobór powoduje osłabienie działania synergistycznej witaminy A. Nazywana także „witaminą młodości” jest jednym z najważniejszych zmiataczy wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu. Dobrze wnika w skórę i odżywia ją, poprawia miękkość i elastyczność naskórka, działa nawilżająco. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.
Nawet jeżeli nie masz jeszcze rozstępów, ale jesteś w ciąży bądź liczysz się z szybką zmianą wagi powinnaś stosować tego typu kosmetyki profilaktycznie. Aplikację można rozpocząć już w momencie kiedy jeszcze nie obserwujemy zmian w obrębie skóry.